Teatar na Trešnjevci

TEATAR NA TREŠNJEVCI

Od samoga osnutka Društvenog doma na Trešnjevci 1980. godine dvorana današnjeg Centra za kulturu Trešnjevka mjesto je okupljanja kazališnih umjetnika. U dvorani su probe i predstave održavala zagrebačka javna kazališta poput Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, Zagrebačkoga kazališta mladih, Kazališta Trešnja i Zagrebačkoga kazališta lutaka. Takav oblik aktivnog korištenja dvorane u svrhu nastanka kazališnih predstava doveo je do toga da se 2005. godine, nakon što su predstave javnih zagrebačkih kazališta prestala izvoditi predstave u Centru za kulturu Trešnjevka, organizirao Teatar na Trešnjevci  (TNT) kao platforma za kazališni izričaj. Tako je 5. listopada 2018. premijerno izvedena predstava „Judith French“ Vlatke Vorkapić u produkciji Ars Septime kao diplomski ispit iz produkcije Lidije Ivande koji je osvojio pet nagrada (Nagrada hrvatskoga glumišta za najbolju glumicu, Nagrada Fabijan Šovagović Festivala glumca, Nagrada za najbolju glumicu i nagrada za najbolju autorsku glazbu Marulićevih dana). Rad Teatra na Trešnjevci intenzivirao se nakon što je potkraj siječnja 2012. godine dvorana uređena i modernizirana, a od 2014. godine s Gradom Zagrebom sklopljen je ugovor o financiranju premijera četiri predstave kazališta s nezavisne scene. Od tada do danas Teatar na Trešnjevci ostvario je suradnje i koprodukcije s kazalištima s nezavisne scene i to s Dječjim kazalištem Smješko, Teatrom Tirena, Umjetničkom organizacijom „Točka na i“, Malim hrvatskim kazalištem Kiklop, Teatrom manje je više, Aplauz Teatrom, Teatrom 2000, KUFER-om, Kazalištem Montažstroj, Kazalištem Moruzgva, Teatrom Puna kuća, Kazalištem Prijatelj, Scenom Adam, Umjetničkom organizacijom Teatrum i drugima.  U sezoni 2016/17. u suradnji s Udrugom za dramski odgoj mladih DOM Teatar na Trešnjevci producirao je vlastitu predstavu za odrasle „Svetica u tami“ u režiji Ivane Peroš (premijera 22. listopada 2016.).

U sezoni 2018./19. Teatar na Trešnjevci nastavlja suradnju s Dječjim kazalištem Smješko, Kazalištem Prijatelj, plesnom umjetničkom organizacijom Marmot, Teatrom Erato, Gradskim kazalištem Požega, B GLAD produkcijom, Kazalištem LaLa Land, Kulturno športskom braniteljskom udrugom i Medley teatrom.

 

KAZALIŠNI PONEDJELJAK

Započnite tjedan uz kazališni ponedjeljak jer je ponedjeljak naš dan rezerviran za kazalište!

 

PARTNERSTVA

TNT nudi produkcijsko partnerstvo umjetničkom organizacijama koje nemaju svoju dvoranu i koje svoje projekte prijavljuju na godišnji natječaj Gradskog ureda za kulturu te ulaze u Program javnih potreba u kulturi grada Zagreba.

 

GOSTOVANJA

Osim predstava nastalih u koprodukcijskoj suradnji TNT ugošćuje i kazališta iz drugih hrvatskih gradova. Riječ je o manjim predstavama koje građani mogu pogledati po pristupačnim cijenama. Na sceni TNT-a gostuju kazališta iz Čakovca (Kazališna družina Pinkleci), Splita, Osijeka, Bjelovara, Vinkovaca i drugih hrvatskih gradova.

 

DRAMSKI ODGOJ

Centar za kulturu Trešnjevka svoju TNT scenu dopunio je i pedagoškom dramskom djelatnošću te, uz mnoštvo drugih radioničkih sadržaja za građanstvo, nudi i dramsku radionicu s SamaDrama pod vodstvom kazališne redateljice Ivane Peroš. SamaDrama odvija se utorkom od listopada do lipnja u Centru za kulturu Prečko.

 

UČITELJSKI KAZALIŠNI LABORATORIJ

Pogram  nastao u suradnji s Katedrom za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu budućim učiteljima i učiteljicama te odgajateljima i odgajateljicama daje širi uvid u dramsko-scensko stvaralaštvo. U sklopu Laboratorija studenti dobivaju mogućnost svoje ispitne igrokaze probati i izvesti na sceni Centra za kulturu Trešnjevka, zatim pripremaju polusatnu predstavu u kojoj sami glume te s učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole pripremaju i izvode predstavu.

 

PREMIJERE U SEZONI 2018/19.

  • KRALJEVIĆ ČUPERKO, Kazalište Smješko, r. Frana Marija Vranković, premijera: 23. rujna 2018.
  • PLESNA HALJINA ŽUTOG MASLAČKA, Kazalište Prijatelj, r. Hrvoje Zalar, premijera: 16.  listopada 2018.
  • MI O VUKU, B GLAD produkcija, r. Robert Bošković, premijera: 1. prosinca 2018.
  • HAJDEMO SKAKATI PO TIM OBLACIMA, Gradsko kazalište Požega, r. Jelena Hadži-Manev, premijera: 3. prosinca 2018.
  • SVEMIRSKI BOŽIĆ, Kazalište LALA LAND, r. Miro Čabraja, premijera: 6. prosinca 2018.
  • TITON, Teatar Erato, r. Vlatka Vorkapić, premijera: 16. prosinca 2018.
  • IVANA U SVIJETU BAJKI, Kazališta Smješko, r. Frana Marija Vranković, premijera: 4. veljače 2019.