Novi broj Glasa Trešnjevke

Novi broj Glasa Trešnjevke


Drage Trešnjevčanke i Trešnjevčani,

u ovome proljetno-ljetnome broju za vas smo pripremili niz priča iz kvarta, o svemu što bi vas moglo zanimati. U ožujku su doneseni planovi komunalnih akcija: ulagat će se u sve komunalne sadržaje koji pridonose ugodnijem životu u kvartu. U CeKaTeu je pokrenut novi kazališni ciklus za sve uzraste. Brojne raznolike predstave nezavisne produkcije na rasporedu su ponedjeljkom, a izazvale su velik interes publike. Razgovarali smo s pravobraniteljicom za djecu te doznali s kojima se danas problemima djeca suočavaju te kako im možemo pomoći da sretnije odrastaju. Uskoro nas očekuju izbori za Europski parlament pa je u CeKaTeu gostovao povjerenik Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, i to na tribini za mlade, buduće birače. Upoznao ih s važnošću izbora, ali i ukazao na potrebu uključivanja mladih u izgradnji društva. Pišemo i o novom hramu Makedonske pravoslavne crkve koja se gradi na Knežiji, a koju vjernici već dugo očekuju. Donosimo intervju s poznatim glazbenikom Nikšom Bratošem koji je svojim radom već postao klasik hrvatske glazbe, a osvrnuli smo se i na električne automobile te doznali kakvo je stanje u Zagrebu i na Trešnjevci. Posjetili smo također i automodelare i uvjerili se u njihov entuzijazam.

Tu je i redovna rubrika naše kolumnistice Dubravke Miljković, pišemo i o hit-torbama s Trešnjevke koje su postale popularne u cijeloj Hrvatskoj te o tribini koja se bavila ostvarivanjem različitih prava. Predstavljamo i proslavljenu plesnu skupinu s Trešnjevke koja je nastupala u mnogim europskim metropolama. Za sam kraj ovoga broja, kao i do sada, donosimo povijesni feljton. Ovoga puta pišemo o povijesti trgovine na Trešnjevci koja je određivala i urbanistički razvoj cijeloga kvarta.

I dalje očekujemo vaša javljanja, prijedloge, komentare…

___________

Časopis izlazi kvartalno od 2007.god. uz potporu Vijeća gradskih četvrti Trešnjevke sjever i Trešnjevke jug. Prezentira velik broj tema iz raznih područja: djelovanje lokalne samouprave, male komunalne akcije, kultura, obrazovanje, sport, poslovni razgovori, sigurnost u kvartu, urbanizam, povijest i sl. Odabirom tema želimo obuhvatiti bitne dimenzije života jedne zajednice.

Izlazeći u kontinuitetu već deset godina časopis je stekao znatno čitateljstvo svih uzrasta koje s nestrpljenjem očekuje novi broj. Posebno valja istaknuti dobru komunikaciju s velikim brojem građana koji pišu, predlažu teme, javljaju se s komentarima, postavljaju pitanja. 

Na taj način građani sami dijelom kreiraju sadržaje i tako ostvaruju temeljno pravo da budu informirani i da informiraju, te time sudjeluju u životu lokalne zajednice, grade njenu koheziju i utječu na odluke svoje, a time i šire zajednice. Europski parlament podržava stvaranje i jačanje lokalnih medija i medija u zajednici koji ne rade pod pritiskom profita, u kojima građani daju znatan doprinos medijskim sadržajima.

Ovim glasilom građani dobivaju medij koji bitno doprinosi izgradnji identiteta kvarta i koji ih informira o onome što se zbiva u njihovoj neposrednoj okolini, a osobito vezano uz kulturne događaje, zanimljiva zbivanja i poznate stanovnike kvarta.