Plesom kroz Zagrebačku povijest “U potrazi za istinom”

Plesom kroz Zagrebačku povijest “U potrazi za istinom”

U potrazi za istinom / Plesne radionice / U Društvenom dom Prečko, Prečko 2a /  četvrtkom do 12 do 15 h

4. listopada  započeli smo s radionicama Društven i povijesni plesovi u sklopu projekta U potrazi za istinom.
Radionice će trajati sve do 30. svibnja 2019. godine.

Društveni i povijesni plesovi čuvari su tradicije i prenositelji nacionalnog nasljeđa.

Kod polaznika razvijamo plesne vještine i potičemo ih na aktivnu participaciju u samom procesu rada kao i prijedlozima za rad na novim  koreografijama. No ono što nas izdvaja od ostalih je da ovaj tip radionica razvija novi model rada – ples kao alat inkluzije. Na ovim radionicama uključili smo i osobe s intelektualnim oštećenjima i osobe iznad 55 godina.
Na ovaj način čuvamo tradiciju plesa na području Zagreba i Zagrebačke županije, te je uvodimo u budućnost na jedan novi i nadasve  plemenit način. 

Nastale koreografije činiti će dio  multimedijske  izložbe.
Naše dvije radionice predstaviti će se s 8 koreografija kako standardnih ( društvenih), tako i povijesnim plesovima Grada Zagreba i Zagrebačke županije.  Tako ćemo Šetati Samoborskim gorjem, oživjeti 15. i 16. stoljeće Zagreba kada se je na dvorovima u doba renesanse i baroka plesao  Menuet – danse à deux,  vratiti se u 16. stoljeće kada je plesni korak na području Zagreba obilježio ni manje ni više Engleski  country danse ,  te krenuti cijelom Hrvatskom  tragom 19. stoljeća sve od  Trogira od kuda nam dolazi Trogirska kvadrilja koju smo  u Zagrebu s ponosom plesali pod nazivom Kvadrila.  

Multimedijska izložba organizirat će se u Arheološkom muzeju i Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu uz popratna događanja i dodatne audio-vizualne sadržaje dostupne na internetu. Izložba će se temeljiti na kulturnoj baštini i povijesnim događajima koje će pričati i multimedijski oblikovati stariji članovi zajednice.

Nositelj projekta je Centar za kulturu Trešnjevka, partneri su Arheološki muzej u Zagrebu i Telecentar. Ukupna vrijednost projekta je 652.892,05 kuna od čega 554.958,24 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija radionica sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog  fonda . Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Centra za kulturu Trešnjevka.