UPSET Art Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

Financira Grad Zagreb Gradski ured za kulturu


UPSET Art – Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

29. – 30.11.2019.


UPSET Art – Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom manifestacija je Centra za kulturu Trešnjevka financirana od Grada Zagreba (Ured za kulturu).

Već samim svojim nazivom UPSET Art Festival (engl. UPSET = uznemiriti, uzburkati) ukazuje na to da kratkoročno cilja unijeti “novo” u kulturni i umjetnički sadržaj na Trešnjevci te ponuditi publici i izvođačima priliku da iskusne nešto novo, možda i nešto što će uznemiriti njihove predrasude o osobama s invaliditetom i ukazati široj zajednici na njihove realne sposobnosti (koje redovito nadilaze one koje očekujemo prema našim predrasudama).

Fotografija od / Photo by: Matheus Bertelli (BRAZIL – https://www.pexels.com/@bertellifotografia)

Dugoročno, UPSET ART cilja postati platforma za realizaciju i promociju umjetnosti osoba s invaliditetom (OSI) – kako lokalne, tako i međunarodne – te djelovati inkluzivno u lokalnoj zajednici tako što će:
– prezentirati sposobnosti i vještine OSI
– motivirati pojedince s invaliditetom, kao i organizacije koje rade za OSI da osmisle i uvježbavaju programe kulturnog i/ili umjetničkog, kreativnog sadržaja
– poticati uključenje OSI u nastupe i kreativne programe osoba bez invaliditeta (npr. bilingvalni teatar za gluhe i čujuće)
– povezati lokalne organizacije s međunarodnim organizacijama
– omogućiti međunarodne edukacije i nastupe/prezentacije osoblju koje rade s OSI, kao i samim osobama s invaliditetom
– postići da se kreativnost OSI prizna u društvu, kulturi i umjetnosti kao ravnopravna ostalim pojedincima i organizacijama koje se kreativno izražavaju

U nastojanju da kreativnost OSI izjednačimo s kreativnim (umjetničkim) izričajima svih ostalih, programe koje pojedinci s invaliditetom ili organizacije koje rade s tom skupinom mogu prijaviti podijelili smo sukladno Pravilniku o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama Republike Hrvatske (detaljnije na poveznici ovdje).

Tim smo umjetnostima pridodali i zanatske vještine (pod Primijenjene umjetnosti) jer se mnoge osobe s invaliditetom kreativno izražavaju izrađujući predmete i proizvode, odnosno, uvježbavajući zanate i vještine.

 

Prijave pojedinaca i organizacija zainteresiranih za prezentaciju njihovih programa otvorene su do 1. listopada 2019. godine, a prijaviti se mogu pomoću prijavnice:

PRIJAVNICA ZA PROGRAM -> https://forms.gle/8vQhRuZGDyxJSPHz6

 

Sudjelovanje za sve pojedince i organizacije je potpuno besplatno, a Centar za kulturu Trešnjevka osigurava tehničku podršku (u okvirima mogućeg).

 

Projekt je inspiriran iskustvima s međunarodnih partnerstava u kojima je Centar za kulturu Trešnjevka partner, “Yes We Are In” (YWAI), financiranog iz programa Erasmus+ (više o projektu -> ovdje – YWAI); te “Audience blending by Arts” (ABbA), sufinanciranog iz programa Kreativna Europa (više o projektu -> ovdje -> ABbA) Na osnovu tih partnerstava i pozitivnih iskustava u razvoju mještovite publike gluhih i čujućih koji mogu simultano uživati u bilingvalnim inkluzivnim predstavama (“Čuvari snova”, u režiji i izvedbi udruge DLAN i Angela Naumovskog), pokrenuli smo prvi međunarodni Festival kazališta Znak i zvuk posvećen umjetnosti gluhih, inkluziji i bilingvalnom umjetničkom stvaralaštvu (više o festivalu -> ovdje).

 

Iz toga je vidljivo da, sukladno našem Strateškom planu 2017-2021, razvijamo inkluzivne programe financirane iz fondova EU – na korist naše lokalne zajednice i osoba s invaliditetom.

UPSET Art Festival je nastavak izgradnje višedimenzionalne platforme na kojoj planiramo realizirati takve programe na Trešnjevci. 

 

Prijavnica, program i promotivni materijali nalaze se niže.

 

Dobrodošli na festival dragi izvođači, partneri i posjetitelji!

 


Svi su dobrodošli prijaviti se putem online prijavnice 

PRIJAVNICA

ili putem kontakta: Ivan Hromatko (ihromatko@cekate.hr ili +385 95 866 4312)


 

Pratite nas na društvenim mrežama

  • Facebook: @cekate.hr
  • Instagram: @cekate.hr
  • Twitter: @cekate_zg

#upsetartfest #cekate

Za sva pitanja nam se obratite na:

Ivan Hromatko
ihromatko@cekate.hr
+385958664312
voditelj programa u lokalnoj zajednici

Financira Gradski ured za kulturu Grada Zagreba

 

UPSET ART FESTIVAL PROGRAM – 2019

29.11.2019

U izradi…

30.11.2019

U izradi…

 

PROMOTIVNI MATERIJALI