UPSET Art Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

UPSET Art Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

Financira Grad Zagreb Gradski ured za kulturu


UPSET Art – Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom

29. – 30.11.2019.


UPSET Art – Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom manifestacija je Centra za kulturu Trešnjevka financirana od Grada Zagreba (Ured za kulturu).

Već samim svojim nazivom UPSET Art Festival (engl. UPSET = uznemiriti, uzburkati) ukazuje na to da kratkoročno cilja unijeti “novo” u kulturni i umjetnički sadržaj na Trešnjevci te ponuditi publici i izvođačima priliku da iskusne nešto novo, možda i nešto što će uznemiriti njihove predrasude o osobama s invaliditetom i ukazati široj zajednici na njihove realne sposobnosti (koje redovito nadilaze one koje očekujemo prema našim predrasudama).

Fotografija od / Photo by: Matheus Bertelli (BRAZIL – https://www.pexels.com/@bertellifotografia)

Dugoročno, UPSET ART cilja postati platforma za realizaciju i promociju umjetnosti osoba s invaliditetom (OSI) – kako lokalne, tako i međunarodne – te djelovati inkluzivno u lokalnoj zajednici tako što će:
– prezentirati sposobnosti i vještine OSI
– motivirati pojedince s invaliditetom, kao i organizacije koje rade za OSI da osmisle i uvježbavaju programe kulturnog i/ili umjetničkog, kreativnog sadržaja
– poticati uključenje OSI u nastupe i kreativne programe osoba bez invaliditeta (npr. bilingvalni teatar za gluhe i čujuće)
– povezati lokalne organizacije s međunarodnim organizacijama
– omogućiti međunarodne edukacije i nastupe/prezentacije osoblju koje rade s OSI, kao i samim osobama s invaliditetom
– postići da se kreativnost OSI prizna u društvu, kulturi i umjetnosti kao ravnopravna ostalim pojedincima i organizacijama koje se kreativno izražavaju

U nastojanju da kreativnost OSI izjednačimo s kreativnim (umjetničkim) izričajima svih ostalih, programe koje pojedinci s invaliditetom ili organizacije koje rade s tom skupinom mogu prijaviti podijelili smo sukladno Pravilniku o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama Republike Hrvatske (detaljnije na poveznici ovdje).

Tim smo umjetnostima pridodali i zanatske vještine (pod Primijenjene umjetnosti) jer se mnoge osobe s invaliditetom kreativno izražavaju izrađujući predmete i proizvode, odnosno, uvježbavajući zanate i vještine.

 

Prijave pojedinaca i organizacija zainteresiranih za prezentaciju njihovih programa otvorene su do 1. listopada 2019. godine, a prijaviti se mogu pomoću prijavnice:

PRIJAVNICA ZA PROGRAM -> https://forms.gle/8vQhRuZGDyxJSPHz6

 

Sudjelovanje za sve pojedince i organizacije je potpuno besplatno, a Centar za kulturu Trešnjevka osigurava tehničku podršku (u okvirima mogućeg).

Projekt je inspiriran iskustvima s međunarodnih partnerstava u kojima je Centar za kulturu Trešnjevka partner, “Yes We Are In” (YWAI), financiranog iz programa Erasmus+ (više o projektu -> ovdje – YWAI); te “Audience blending by Arts” (ABbA), sufinanciranog iz programa Kreativna Europa (više o projektu -> ovdje -> ABbA) Na osnovu tih partnerstava i pozitivnih iskustava u razvoju mještovite publike gluhih i čujućih koji mogu simultano uživati u bilingvalnim inkluzivnim predstavama (“Čuvari snova”, u režiji i izvedbi udruge DLAN i Angela Naumovskog), pokrenuli smo prvi međunarodni Festival kazališta Znak i zvuk posvećen umjetnosti gluhih, inkluziji i bilingvalnom umjetničkom stvaralaštvu (više o festivalu -> ovdje).

 

Iz toga je vidljivo da, sukladno našem Strateškom planu 2017-2021, razvijamo inkluzivne programe financirane iz fondova EU – na korist naše lokalne zajednice i osoba s invaliditetom.

UPSET Art Festival je nastavak izgradnje višedimenzionalne platforme na kojoj planiramo realizirati takve programe na Trešnjevci.

 

Prijavnica, program i promotivni materijali nalaze se niže.

 

Dobrodošli na festival dragi izvođači, partneri i posjetitelji!


UPSET ART FESTIVAL PROGRAM – 2019 (U IZRADI – MOGUĆE SU PROMJENE)

29.11.2019 PETAK, ULAZ BESPLATAN

 • 15.00-19.00 ŠTAND: prezentacija kreativnosti osoba s invaliditetom, te projekata udruga (Vjeverice, Ozana)

Udruge i njihovi korisnici voditi će info-pult o svojim projektima, uz izložbe i prezentacije njihovih kreativnih radova

    • Udruga OSIT prezentira kreativne radove korisnika – dođite i vidite, a možete i kupiti božićni dar!
 • 17.00 “Tuljanov ples”, udruga OSIT (Vjeverice) (20 min)
 • 18.00 Zeleni klik! Ukrasi od recikliranog papira (60 min)

voditeljice: Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor

 • 19.00 “Dosta! (o mobbingu)” – bilingvalna predstava za čujuću i gluhu publiku (30 min)
 • 19.30 “Radni naslov 123” – predstava o mobbingu na radnom mjestu (30 min)
 • 20.00 Diskusija s publikom o inkluziji čujućih i gluhih osoba i umjetnika (do 30 min)

autori i izvođači: polaznici dramsko-akcijske radionice i volonteri CeKaTe-a

 

30.11.2019 SUBOTA, ULAZ BESPLATAN

 • 10.00 – 17.00 ŠTAND: prezentacija kreativnosti osoba s invaliditetom, te projekata udruga (Vjeverice, Ozana)

Udruge i njihovi korisnici voditi će info-pult o svojim projektima, uz izložbe i prezentacije njihovih kreativnih radova

    • Udruga Ozana projekt “Sanjam, letim, živim” – Pridružite se ovom humanitarnom projektu i kupnjom leptira pomognite nam svima da poletimo!
 • 11.00 Radionica aromaterapije

voditeljica Svjetlana Bobinac, udruga OSIT (Vjeverice)

 • 17.00 “Ples-prečica do radosti”, udruga Ozana (20 min)

voditeljica Branka Brčić-Crnković, volonter-asistent Antun Leinveber, izvođači: korisnici Centra OZANA-osobe s intelektualnim teškoćama

 • 18.00 Zeleni klik! Od majice do torbe -recikliranje starih majica u torbe (60 min)
   • Napomena: ponesite staru majicu koju ćete pretvoriti u torbu! 🙂

voditeljice: Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor

 • 19.00 “Bez voznog reda” (30 min), Plesna skupina Magija i suradnici

autor: Gordana Svetopetrić; izvođači sukreatori:Anja Bebić, Tamara Bračun, Isabella Hujić, Sanja Josipović, Sanja Polić, Marta Rak, Marina Stanger, Martina Rukavina

 • 19.30 “Refleksije” (30 min), Plesna skupina Magija i suradnici

autor: Sanja Josipović, video umjetnik i autor: Maša Drndić, izvođači i sukreatori:Tamara Bračun, Anika Cetina, Jasnica Desnica i Kristina Kovačić

 


Svi su dobrodošli prijaviti se putem online prijavnice 

PRIJAVNICA

ili putem kontakta: Ivan Hromatko (ihromatko@cekate.hr ili +385 95 866 4312)


 

Pratite nas na društvenim mrežama

 • Facebook: @cekate.hr
 • Instagram: @cekate.hr
 • Twitter: @cekate_zg

#upsetartfest #cekate

Za sva pitanja nam se obratite na:

Ivan Hromatko
ihromatko@cekate.hr

voditelj programa u lokalnoj zajednici

Financira Gradski ured za kulturu Grada Zagreba

 

UKRATKO O SUDIONICIMA 1. UPSET ART FESTIVALA

Popularno poznata kao udruga “Vjeverica”, a punog naziva “Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba osnovana je davne 1958. godine. Članovi Udruge većinom su osobe s intelektualnim oštećenjima, njihovi roditelji/skrbnici, kao i rođaci, prijatelji, stručnjaci i druge osobe koje sudjeluju ili žele sudjelovati za dobrobit osoba s intelektualnim oštećenjima.” […] “Udrugu su osnovali stručnjaci (defektolozi, psiholozi, liječnici, socijalni radnici) i do osamdesetih godina prošlog stoljeća su bili njezini članovi u večini i glavni nositelji njezine atkivnosti.”

Još 1985. godine, u sklopu Udruge, osnovan je klub “Vjeverica” kao “prvi izvaninstitucionalni oblik skrbi za odrasle osobe s intelektualnim oštećenjima s ciljem njihova okupljanja te organiziranog i osmišljenog provođenja slobodnog vremena.[…] Danas se aktivnosti Kluba obogaćuju novim sadržajima temeljenima na najsuvremenijim spoznajama iz područja edukacijsko-rehabilitacijskih aktivnosti. Aktivnosti članova KLUBA VJEVEVERICA možete pogledati ovdje: http://www.udruga-mro-zagreb.hr/galerija_slika/

Predstavnici Udruge i Kluba izvesti će scenski nastup, te će prezentirati svoje kreativne ručne radove, informirati vas o njihovim ostalim programima i aktivnostima.

PREZENTACIJA NA ŠTANDU

Članovi kluba Vjeverica marljivo su radili na kreativnim radovima koje će vam prezentirati na štandu, a produkte i umjetničke predmete moći ćete i kupiti za simboličnu cijenu – čime ćete osnažiti same korisnike, te pomoći udruzi da nastavi sa svojim kreativnim aktivnostima.

Pridružite nam se jer ćete vidjeti kreativnost korisnika, a kupnjom njihovih produkata ćete osnažiti same korisnike, te pomoći udruzi da nastavi sa svojim kreativnim aktivnostima.

 

Udruga Ozana je osnovana “1991.godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.” […] “Trenutačno se skrbi o desetero djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o tridesetero mladih i odraslih osoba s invaliditetom unutra Centra “OZANA”, ustanove koju je Udruga osnovala 2002. godine. Pedagoški rad u oba programa temelji se na načelima waldorfske pedagogije, prilagođavajući se specifičnim potrebama korisnika uvjetovanih njihovom dobi te vrstom i stupnjem teškoća u razvoju. U okruženju životne radosti i optimizma, kroz pažljivo vođene i osmišljene aktivnosti, svakom ponaosob pružena je mogućnost da se razvija i raste do svog maksimalnog potencijala.”

Neke od aktivnosti Udruge Ozana možete pogledati ovdje: http://www.udruga-ozana.hr/galerija-radova/

Predstavnici udruge izvesti će scenski nastup, te će prezentirati svoje kreativne ručne radove, informirati vas o njihovim ostalim programima i aktivnostima (posebice o njihovom međunarodno uspješnom projektu “Leptiri” koji provode pod sloganom “Sanjam, letim, živim.” (više o projektu možete pročitati ovdje: http://www.udruga-ozana.hr/sanjam-letim-zivim/).

O NJIHOVOM NASTUPU “Ples plesačica do radosti”

Korisnici Centra OZANA pod vodstvom Branke Brčić-Crnković plešu irski ples već  14 godina. Dosad su nastupali na niz manifestacija u Zagrebu, Hrvatskoj i u inozemstvu. Naime, gostovali su u Belgiji i posredstvom televizije njihov rad i nastup je prikazan na kineskoj televiziji kao primjer alternativnog oblika rehabilitacije osoba s intelektualnim teškoćama. Uz uživanje u plesu marljivo savladavaju svake godine sve složenije koreografije. Specifičnost našeg plesa je u tome što svi korisnici koji žele plesati pohađaju  plesnu radionicu i nastupaju bez obzira na stupanj sačuvanih funkcionalnosti. Oni koji imaju manje motoričke i druge smetnje, pomažu onima koji imaju veće teškoće. Najvažnija je želja, motiviranost i radost. Ove godine uz irski ples naučili su i nekoliko koreografija domaćeg folklora. U tome im je volonterski  pomogao gospodin Antun Leinveber, član „Lada“.

PREZENTACIJA NA ŠTANDU projekta “Sanjam, letim, živim”

Korisnici udruge “OZANA”, osobe s invaliditetom ne žele biti samo primatelji pomoći, oni žele pomoć pružati i zato  projektom “Sanjam, letim, živim” potvrđuju smisao ljudskog postojanja na Zemlji-biti usmjeren na drugog, pomagati drugome, radeći za drugog ostvarivati se i pomagati tako i sebi. Ovim projektom ukazujemo na to da bez obzira na to kakav je naš životni put uvijek možemo letjeti i ŽIVJETI, jer snovi se ostvaruju ako u njih dovoljno snažno vjerujete, a vaši vam prijatelji pomognu vjerovati. Iskukičali smo, ispleli i isfilcali leptire narančaste boje, ili s naranačastim detaljima, jer upravo je narančasta boja koja se smatra bojom optimizma i životne energije (potrebne za let) ujedno i zaštitna boja Multiple skleroze. Prodajom leptira (4500 po 10 kn – koliko je registriranih osoba oboljelih od multiple skleroze) prikupit će se sredstva za  kupnju sprava za pasivno vježbanje za Društvo multiple skleroze Grada Zagreba i za asistivnu tehnologiju za poticanje komunikacije i razvoja govora kod malih  korisnika “OZANE”-djece s teškoćama u razvoju.

Pridružite se ovom humanitarnom projektu i kupnjom leptira pomognite nam svima da poletimo!

Web stranica: www.udruga-ozana.hr

FaceBook: http://www.facebook.com/pages/Udruga-Ozana/21511884850526

 • Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom – Rijeka // Plesna grupa Magija (više o udruzi: https://www.cdp-ri.hr/)

Udruga brine o svim segmentima života svojih članova s primarnim ciljem unapređenja života osoba i djece s cerebralnom paralizom. Udruga djeluje na području Rijeke te pružaju brojne programe svojim članovima (pa i cijeloj lokalnoj zajedcnici), poput, Festivala inkluzivnih scena, Star Whells”, muzičke radionice “Spot kvarneru” i brojne druge radionice. U sklopu udruge, i u skladu s njihovom misijom, djeluje “Plesna grupa Magija” koja će nastupiti na UPSET Art festivalu.

O NJIHOVIM NASTUPIMA “Bez voznog reda” i “Refleksije: “Plesna skupina Magija i suradnici” – suvremena plesna predstava “DOUBLE BILL: „Bez voznog reda“/ „Refleksije” (autor: Gordana Svetopetrić; izvođači sukreatori:Anja Bebić, Tamara Bračun, Isabella Hujić, Sanja Josipović, Sanja Polić, Marta Rak, Marina Stanger, Martina Rukavina), suvremena plesna predstava “Refleksije” (autor: Sanja Josipović, video umjetnik i autor: Maša Drndić, izvođači i sukreatori:Tamara Bračun, Anika Cetina, Jasnica Desnica i Kristina Kovačić). Detaljnije o plesnoj predstavi, te autoricama pročitajte ovdje: Bez voznog reda / Refleksije”

Bez voznog reda – Plesna grupa Magija

 

Refleksije – Plesna grupa Magija

Zeleni klik! je udruga registrirana 2013. godine, a proizašla iz građanske inicijative EkoEkipa Prečko, koju su građani naselja Prečko u Zagrebu na zapuštenom gradskom zemljištu formirali zajednički društveni vrt. U vrtu je okupljeno 80-ak članova, upravljanje je horizontalno, a vrt je dizajniran po načelima permakulture i prakticira se organsko vrtlarenje, čuvanje sjemena i razmjena vještina i znanja. Od početka djeluju pozitivno u lokalnoj zajednici i povećavaju ekološku svijest među raznim dobnim skupinama, a kao jedan od najsvjetlijih primjera njihovog djelovanja izdvajamo projekt “Kvartovske veze (nisu bezveze)” (više o projektu: https://zeleniklik.hr/krenuo-projekt-kvartovske-veze-nisu-bezveze/)

Zeleni klik! će održati popratni program UPSET Art festivala – edukativne radionice na temu permakulture, očuvanja prirode i ekološke svijesti – za sudionike/ice, posjetitelje i sve druge zainteresirane (bilo koje dobi) – svi su dobrodošli.

 

PROMOTIVNI MATERIJALI