Novi broj Glasa Trešnjevke

Novi broj Glasa Trešnjevke

Dragi Trešnjevčani,

Pred vama je još jedan broj kvartovskog lista u kojem pišemo o važnim temama za našu Trešnjevku a koje su možda ostale nezamijećene od ostalih medija.

Doznat ćete što se sve izgradilo, obnovilo i napravilo u našem kvartu u sklopu Malih komunalnih akcija, kao i planove za ubuduće. Možete čitati i o novoj predstavi u CeKaTeu kao i velikom projektu suradnje sa školama. Istražili smo kako je naš kvart postao poželjan turistima, što ih najviše privlači, ali i koje su mogućnosti daljnjeg razvoja. Pišemo i zašto je Trešnjevka tako inspirativna arhitektima i sociolozima, vrlo često kada se propituje grad upravo su trešnjevačke posebnosti poticajne.

Posjetili smo glasovita gastronomska mjesta gdje se dobro jede, ali pronašli i pivovaru koja radi vrhunska piva. Predstavljamo udruge i njihov vrijedan rad. Donosimo i intervju s poznatim sugrađaninom, kao i stalnu kolumnu Dubravke Miljković na temu darova i darivanja. Povijesni feljton uspoređuje razvoj Novog Zagreba i Trešnjevke, dosta je sličnosti, naravno i posebnosti.

Nastavili smo suradnju sa studentima studija novinarstva VERNA koji su napisali nekoliko tekstova. I još je nekoliko važnih i zanimljivih tema koje smo odlučili podijeliti s vama – stoga uživajte u čitanju.

Svima želimo sretne blagdane i puno mira.

urednik Veselko Leutar

 

O ČASOPISU:
Glas Trešnjevke izlazi kvartalno od 2007.god. uz potporu Vijeća gradskih četvrti Trešnjevke sjever i Trešnjevke jug. Prezentira velik broj tema iz raznih područja: djelovanje lokalne samouprave, male komunalne akcije, kultura, obrazovanje, sport, poslovni razgovori, sigurnost u kvartu, urbanizam, povijest i sl. Odabirom tema želimo obuhvatiti sve bitne dimenzije života jedne zajednice.

Izlazeći u kontinuitetu već devet godina časopis je stekao znatno čitateljstvo svih uzrasta koje s nestrpljenjem očekuje svaki broj. Posebno valja istaknuti dobru komunikaciju s velikim brojem građana koji pišu, predlažu teme, javljaju se s komentarima, postavljaju pitanja. 

Na taj način građani sami dijelom kreiraju sadržaje i tako ostvaruju temeljno pravo da budu informirani i da informiraju, te time sudjeluju u životu lokalne zajednice, grade njenu koheziju i utječu na odluke svoje, a time i šire zajednice. Europski parlament podržava stvaranje i jačanje lokalnih medija i medija u zajednici koji ne rade pod pritiskom profita, u kojima građani daju znatan doprinos medijskim sadržajima.

Ovim glasilom građani dobivaju medij koji bitno doprinosi izgradnji identiteta kvarta i koji ih informira o onome što se zbiva u njihovoj neposrednoj okolini, a osobito vezano uz kulturne događaje, zanimljiva zbivanja i poznate stanovnike kvarta.