NEDJELJNA MATINEJA: “Profesor Baltazar – Zvonko sa zvonika” / 10. 12. / 11:30 / ulaz besplatan / dob 3+

NEDJELJNA MATINEJA: “Profesor Baltazar – Zvonko sa zvonika” / 10. 12. / 11:30 / ulaz besplatan / dob 3+


Profesor Baltazar je znanstvenik, dobroćudan ljubitelj prirode i svih živih bića, zaštitnik, borac za dobro i protiv zla, ekolog, promicatelj tolerancije, mira i ljubavi, duhovit, maštovit, skroman i nenametljiv, uslužan i požrtvovan.

Svaki mjesec darujemo na nedjeljnoj matineji barem jedan animirani film djeci i roditeljima. Profesor Baltazar nakon mnogo promišljanja, svojim sugrađanima daruje spasonosnu kapljicu iz svog laboratorija, kojom rješava sve probleme. Projiciramo, zahvaljujući partnerskoj suradnji sa Zagreb filmom, digitalizirane i obnovljene kopije.
Projekcije traju pedesetak minuta.

Ulaz je besplatan!

Ove nedjelje na repertoaru su ovi filmovi:

1. Ledeno vruće

2. Lutke bez kose

3. Obična priča

4. Problem nespretnosti

5. Zvonko sa zvonika

 

 

baltazar-plakat-A3-2015

 

Profesor Baltazar, Vanilija
“Profesor Baltazar” kultni je crtani film bez nasilja, bez agresije, gdje se svi problemi rješavaju humano i prihvatljivo na baltazarski način. Njegov stroj kapljicom rješenja spašava Baltazargrad od raznih pošasti, a njegove stanovnike neočekivano, ali sigurno i trajno usrećuje. Zahvaljujući Zagreb filmu, Centar za kulturu Trešnjevka  prikazuje za djecu i njihove roditelje – besplatno – pedesetminutni niz „Profesora Baltazara“.

Profesor Baltazar
Prije nekoliko godina u Italiji su vrpce s filmom obnovljene i digitalizirane, a 2005. snimljene su i nove epizode. Niz od prvih 59 epizoda  nastao je u razmaku od 1967. do 1971. godine. To je prva hrvatska animirana humoristična serija. Epizode traju od pet do 10 minuta. Serija je do danas ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma.
Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić, a u cijelom projektu je sudjelovala ekipa od 20 ljudi među kojima su se isticali Ante Zaninović, Pavao Štalter, Boris Kolar, Milan Blažeković i Zlatko Bourek uz glazbu Tomice Simovića. Simpatičnom znanstveniku, koji rješava probleme svojih sugrađana uz pomoć mašte i pozitivne energije, ime je nadjenuo Pavao Štalter. Prije nekoliko godina film je emitiran na talijanskoj televiziji, bio je izuzetno popularan u Švedskoj i mnogim drugim zemljama.

 

Na lijevoj strani su prizori iz Profesora Baltazara prije, a na desnoj poslije digitalne obnove.

Na lijevoj strani su prizori iz Profesora Baltazara prije, a na desnoj poslije digitalne obnove.