Novi broj Glasa Trešnjevke

Novi broj Glasa Trešnjevke


Dragi Trešnjevčani,
Izašao je novi broj s nizom tema. Kao i uvijek nastojimo saznati sve što je važno za naš kvart a vrijedno je vaše pažnje.
Donosimo novosti o radovima kojih je dosta: nekoliko je velikih zahvata na prometnicama, ali jednako se puno pažnje posvećuje i uređenju igrališta, šetališta, vježbališta…Planira se i nekoliko velikih projekata koji će znatno promijeniti Trešnjevku. Uskoro su izbori pa ukazujemo na njihovu važnost. Osobito su bitni lokalni izbori, jer upravo na lokalnoj se razini možemo angažirati i tako znatno unaprijediti život svoje zajednice.
Dosta se bavimo poviješću i sjećanjima: sjećamo se tridesete obljetnice Univerzijade,  obljetnice Susreta zagrebačkih glazbenih amatera, kao i uvijek tu je povijesni feljton koji uspoređuje Trešnjevku i Trnje a najavljujemo i veliku izložbu Kvartovske priče koja će prikazati dio povijesti i Trešnjevke. Uspomene teže blijede ako su pozorno ukoričene.
Krenula je i energetska obnova zgrada, prvi je na redu neboder na Novoj cesti,  a Tehnički muzej već je obnovljen pa smo vidjeli kako sada izgleda i što se u njemu sve događa, priprema se uređenje i novog Parka izumitelja, a vrlo je važan za poduzetništvo i nove tehnologije HUB u Petračićevoj. U intervju predstavljamo naše dobre sugrađane, udrugu koja se bavi „dobrotom“. Saznali smo za vas što sve rade dobroga i što planiraju. Pišemo i o zanimljivoj i veseloj Školi lijepog čitanja za djecu. Tu je i uvijek rado čitana kolumna Dubravke Miljković, osvrćemo se i na grafite, posjetili smo Višeosjetilni park na Jarunu…
Prolistajte, jer slijedi i niz drugih zanimljivih tema.
Nastavili smo suradnju s Veleučilištem VERN, studenti su pripremili i napisali nekoliko tema za ovaj broj.
Izađite na izbore, odazovite se pozivu Kvartovskih priča, a javljajte se i nama, redakciji časopisa, predlažite teme, komentirajte….

urednik Veselko Leutar


O ČASOPISU:
Glas Trešnjevke izlazi kvartalno od 2007.god. uz potporu Vijeća gradskih četvrti Trešnjevke sjever i Trešnjevke jug. Prezentira velik broj tema iz raznih područja: djelovanje lokalne samouprave, male komunalne akcije, kultura, obrazovanje, sport, poslovni razgovori, sigurnost u kvartu, urbanizam, povijest i sl. Odabirom tema želimo obuhvatiti sve bitne dimenzije života jedne zajednice.

Izlazeći u kontinuitetu već devet godina časopis je stekao znatno čitateljstvo svih uzrasta koje s nestrpljenjem očekuje svaki broj. Posebno valja istaknuti dobru komunikaciju s velikim brojem građana koji pišu, predlažu teme, javljaju se s komentarima, postavljaju pitanja. 

Na taj način građani sami dijelom kreiraju sadržaje i tako ostvaruju temeljno pravo da budu informirani i da informiraju, te time sudjeluju u životu lokalne zajednice, grade njenu koheziju i utječu na odluke svoje, a time i šire zajednice. Europski parlament podržava stvaranje i jačanje lokalnih medija i medija u zajednici koji ne rade pod pritiskom profita, u kojima građani daju znatan doprinos medijskim sadržajima.

Ovim glasilom građani dobivaju medij koji bitno doprinosi izgradnji identiteta kvarta i koji ih informira o onome što se zbiva u njihovoj neposrednoj okolini, a osobito vezano uz kulturne događaje, zanimljiva zbivanja i poznate stanovnike kvarta.