Novi broj Glasa Trešnjevke

Novi broj Glasa Trešnjevke

Dragi Trešnjevčani,
došlo je vrijeme za proljetno/ljetni broj. Kao i uvijek, nastojali smo doznati što se sve događalo u našem kvartu, a vas bi moglo zanimati.

Naravno, u proljeće intenzivnije kreću radovi pa se mnogo radi na infrastrukturi – najviše na uređenju prometnica – ali značajna sredstva odvojit će se i za škole, vrtiće, domove umirovljenika, vjerske objekte, vježbališta za odrasle, dječja igrališta i ostale javne prostore.

Sjećamo se dragoga kolege, prijatelja i suradnika Želimira Ciglara koji nas je nedavno napustio. Želimir je bio i član redakcije, vrsni novinar i zaljubljenik u pisanu riječ. Velik je njegov doprinos ovom časopisu. Puno će nam nedostajati.

U CeKaTeu je održana premijera jedinstvene kazališne predstave »Čuvari snova«, a završio je i velik natječaj za dječje radove. Na svečanosti proglašeni su pobjednici, a jedan od nagrađenih tekstova, kratku priču Maje Marković iz Rijeke, donosimo u ovome broju. U sljedećim brojevima moći ćete pročitati i nekoliko prekrasnih pjesama naših malih književnika.

U tijeku su završne pripreme velikoga glazbenog događaja, InMusic festivala, koji se, kao i svake godine, nestrpljivo očekuje. Posjetili smo ih i prisjetili se kako je sve počelo, ali i upitali za planove.

U intervju razgovaramo s veterinarom Brunom Ljoljom kojeg znaju gotovo svi vlasnici kućnih ljubimaca, kao i nadaleko poznatu ambulantu »Buba« na Selskoj.

Još je mnogo tema koje će vas, vjerujemo, zanimati: povijesni feljton o sportskim objektima na Trešnjevki (uistinu, malo koji kvart ima toliko sportskih borilišta), tekst o festivalu hrane, osvrt na nedavnu izložbu kroz prizmu obitelji s Vrbana. Donosimo i priču o studentima koji unose živost svojim aktivnostima.

Uočite i novu rubriku na kraju broja. Mnogo je poznatih književnika Trešnjevčana koje ćemo zamoliti da za naš časopis napišu kratku priču s trešnjevačkim »štihom«.  Višestruko nagrađivana mlada književnica Kristina Gavran rado se odazvala i napisala priču »Skok«.

Pozivamo vas da nam se i dalje javljate, predlažete teme, kritizirate, hvalite, komentirate…

___________

Časopis izlazi kvartalno od 2007.god. uz potporu Vijeća gradskih četvrti Trešnjevke sjever i Trešnjevke jug. Prezentira velik broj tema iz raznih područja: djelovanje lokalne samouprave, male komunalne akcije, kultura, obrazovanje, sport, poslovni razgovori, sigurnost u kvartu, urbanizam, povijest i sl. Odabirom tema želimo obuhvatiti bitne dimenzije života jedne zajednice.

Izlazeći u kontinuitetu već deset godina časopis je stekao znatno čitateljstvo svih uzrasta koje s nestrpljenjem očekuje novi broj. Posebno valja istaknuti dobru komunikaciju s velikim brojem građana koji pišu, predlažu teme, javljaju se s komentarima, postavljaju pitanja. 

Na taj način građani sami dijelom kreiraju sadržaje i tako ostvaruju temeljno pravo da budu informirani i da informiraju, te time sudjeluju u životu lokalne zajednice, grade njenu koheziju i utječu na odluke svoje, a time i šire zajednice. Europski parlament podržava stvaranje i jačanje lokalnih medija i medija u zajednici koji ne rade pod pritiskom profita, u kojima građani daju znatan doprinos medijskim sadržajima.

Ovim glasilom građani dobivaju medij koji bitno doprinosi izgradnji identiteta kvarta i koji ih informira o onome što se zbiva u njihovoj neposrednoj okolini, a osobito vezano uz kulturne događaje, zanimljiva zbivanja i poznate stanovnike kvarta.