PEŠČENICA-ŽITNJAK – Od intimnih kutaka do raširenih okvira

Ovaj ciklus izložbi tematizira recentnu arhitekturu zagrebačkih četvrti.
Do sada su napravljene izložbe o Trešnjevci, Stenjevcu, Podsljemenu, Maksimiru, Črnomercu, Središtu grada i Novom Zagrebu, a ovom prilikom se predstavlja Peščenica-Žitnjak.
Na izložbama se prikazuju, ne samo najbolje realizacije, nego i oni dobri i zanimljivi primjeri što čine arhitekturu svakodnevice, a važni su za definiranje atmosfere i kolorita pojedinih četvrti. To je i pregled, ne samo s pohvalama, nego i s kritičkim osvrtima koji se bavi i dvojbenim odlukama i rješenjima u planiranju i građenju.
Namjera je i zaineresirati građane za suvremenu arhitekturu, ukazati im na vrijednosti i likovne kvalitete današnje arhitekture, ali im i približiti greške u oblikovanju i slaganju kompozicije.

“Gradska četvrt Peščenica-Žitnjak zaprema jugoistočni dio Zagreba. Prostorne i oblikovne krajnosti, karakteristične za svaki veliki grad, ovdje najviše dolaze do izražaja. Na jednoj strani konsolidirana područja s gustom gradnjom i definiranim sustavom prometnica, na drugoj pak rahle i fragmentirane strukture u prelijevanju bez kraja i konca. Tvornice, skladišta, uredska zdanja i trgovački centri pokraj obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Četvrt u kojoj su donedavno prevladavali najelementarniji parametri arhitektonskoga projektiranja: raster i modul. S jedne strane odmjereni urbanistički potezi, prostori puni intimnih kutaka, a s druge strane duboki i beskonačni obzori. ”
Iz teksta kataloga, Toni Bešlić, d.i.a.

Koncept izložbe: Toni Bešlić
Fotografije: Nikola Šimunić
Oblikovanje kataloga: Ana Zubić
Izložbu financijski podupire: Gradski ured za kulturu i Ministarstvo kulture RH

Arhitektura zagrebačkih četvrti-Peščenica-Žitnjak
Skip to content